ΕΙΚΟΝΑ

ΕΙΚΟΝΑ

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ

 Την Μεγάλη Πέμπτη γιορτάζουμε τέσσερα γεγονότα:
   1. Τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Κύριο, δείχνοντας για το ποια πρέπει να είναι η διακονία των πιστών στην Εκκλησιά. Ο Χριστός έπλυνε τα πόδια των μαθητών Του και τα σκούπισε με το «λεντίον» (πετσέτα) που είχε ζωστεί, σε ένδειξη της μέγιστης ταπείνωσής Του. Παράλληλα τους είπε: «αν, λοιπόν, εγώ ο Κύριος κι ο Διδάσκαλος σας έπλυνα τα πόδια, έχετε κι εσείς την υποχρέωση να πλένετε ο ένας τα πόδια του άλλου».

2. Το Μυστικό Δείπνο, δηλαδή την παράδοση του Μυστήριου της Θείας Ευχαριστίας. Ο Χριστός παρέθεσε στον όμιλο των μαθητών το τελευταίο Δείπνο πριν τον σταυρικό θάνατό Του. Δεν ονομάζουμε όμως το Δείπνο αυτόν «μυστικό», επειδή… έγινε χωρίς να το γνωρίζουν άλλοι, αλλά επειδή ο Χριστός μύησε τους Μαθητές Του στο «Μυστήριο των Μυστηρίων», την Θεία Ευχαριστία. Τους παρέδωσε το Σώμα Του και το Αίμα Του, την αιώνια πνευματική τροφή, που παραθέτει η Εκκλησία στους πιστούς σε κάθε λειτουργική σύναξη. Τους είπε, λοιπόν, δείχνοντας το ψωμί: «Λάβετε, φάγετε, τούτο εστί το Σώμα μου, το υπέρ υμών κλώμενον εις άφεσιν αμαρτιών». Μετά το δείπνο, έλαβε το ποτήρι με το κρασί και είπε: «Πίετε εξ αυτού πάντες. Τούτο εστί το Αίμα μου, το της Καινής Διαθήκης, το υπέρ υμών εκχυνόμενον εις άφεσιν αμαρτιών».

3. Την Προσευχή του Κυρίου στο Όρος των 
 Ελαιών
Μετά το Μυστικό Δείπνο ο Ιησούς πήγε μαζί με 
τους μαθητές του στο Όρος των Ελαιών και 
προσευχήθηκε στον Πατέρα του, όπου και τον 
συνέλαβαν οι στρατιώτες,και 4. Την Προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την 
αρχή του Πάθους του Κυρίου. Ο Ιούδας 
παρέδωσε τον Κύριο στους Ιουδαίους για το 
ευτελές ποσό των «τριάκοντα αργυρίων», 
δίνοντάς του συνθηματικά έναν ασπασμό
 και λέγοντας ειρωνικά «Χαίρε, ραββί».


 Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, στην λειτουργία της εκκλησίας διαβάζονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια και γίνεται η τελετή της Σταύρωσης του Χριστού.

ΣΗΜΕΡΟΝ ΚΡΕΜΑΤΑΙ ΕΠΙ ΞΥΛΟΥ...


 Μεγάλη Πέμπτη: Αλκίνοος Ιωαννίδης
********************************************************************************************
    Η Μεγάλη Πέμπτη ονομάζεται από το λαό και ως κόκκινη Πέμπτη γιατί αυτή τη μέρα βάφουν και τα πασχαλινά αυγά κόκκινα.
Η παράδοση αναφέρει ότι η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή πήγε στη Ρώμη και διαμαρτυρήθηκε στον Αύγουστο για το έγκλημα του Πιλάτου, αναφέροντας παράλληλα τα σχετικά με την Ανάσταση του Χριστού. Επειδή όμως ο Αύγουστος δυσπιστούσε, εκείνη του είπε για να πιστέψει στην Ανάσταση, ότι θα κοκκίνιζε μόνο του το αυγό που κρατούσε στα χέρια της. Όπως και έγινε.
Για μερικούς βάφονται κόκκινα σε ανάμνηση του χυμένου αίματος του Χριστού. Για άλλους το κόκκινο χρώμα είναι έκφραση χαράς για το ευτυχισμένο γεγονός της Ανάστασης του Κυρίου και συνάμα μέσο αποτρεπτικό κάθε κακού.
 Την ίδια σημασία έχει και η ανάρτηση κόκκινων υφασμάτων από τα παράθυρα την Μεγάλη Πέμπτη.

(πηγές:http://egpaid.blogspot.com,http://www.matia.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου